Warsztaty Serowarskie Akademii Siedliska pod Lipami

8-9 grudnia 2018

Miło nam poinformować, że najstarsza w Polsce szkoła serowarstwa czyli Akademia Siedliska pod Lipami wraca do nas z warsztatami serowarskimi. Tym razem będziemy warzyć sery i piec chleby na zakwasie w dniach 8 i 9 grudnia 2018.
Warsztaty to dwudniowy, intensywny kurs warzenia serów.
W tym czasie poznasz sekrety wytwarzania podstawowych serów a pozyskana wiedza pozwoli Ci już samodzielnie wytwarzać znane sery a nawet tworzyć własne serowe kompozycje.
Pierwszy dzień warsztatów rozpoczniemy od wspólnego zrobienia Sera Korycińskiego. Potem już samodzielnie, przy dwuosobowych stanowiskach będziesz warzył własne sery. Pierwszy będzie tzw. Ser Żuławski zwany też Hand Kase. Od Ciebie będzie zależało czy zrobisz go jako ser dojrzewający czy do szybkiej konsumpcji. Pierwszy dzień warsztatów ukoronujemy zrobieniem Goudy. W przerwach technologicznych przygotujemy zaczyn na chleb na zakwasie.
Drugiego dnia zrobimy prawdziwe Camemberty i sery typu Oscypek. Zrobimy także góralską Gołkę oraz upieczemy nasze chleby na zakwasie.
Zrobione sery zabierzecie ze sobą do domu do zjedzenia w gronie przyjaciół lub do dalszego dojrzewania ( Gouda i Camembert ).
Pracujemy na podpuszczce mikrobiologicznej, dlatego nasze sery są idealne dla wegetarian.
Zajęcia prowadzimy na mleku krowim, ale szeroko omawiamy różnice związane z serami owczymi i kozimi.
Osoby zainteresowane będą mogły nabyć zestawy startowe.
Na zakończenie, uczestnicy otrzymają dyplomy ukończenia warsztatów oraz materiały zawierające przepisy.

Wiedza i umiejętności pozyskane w czasie naszych warsztatów pozwalają planować otwarcie własnej profesjonalnej serowni. W takim przypadku udzielamy uczestnikom warsztatów bezpłatnej pomocy związanej z uwarunkowaniami prawnymi, wyborem sprzętu serowarskiego, marketingu produktu itp.

Pod podanym niżej telefonem i mailem działa „Gorąca Linia” czyli możliwość konsultacji i pomocy w przypadku problemów czy wątpliwości przy produkcji serów.
Istnieje także na FB nasza Serowarska Grupa Wsparcia, do której należą głównie uczestnicy naszych warsztatów. Także tam można uzyskać odpowiedzi na wiele nurtujących pytań … związanych oczywiście z serowarstwem.

Koszt warsztatów: 490 zł.
Cena warsztatów wraz z noclegiem i wyżywieniem od osoby: 630 zł.
Pokoje 2 osobowe. Dopłata za pokój 1-osobowy 40 zł.
Opłata za osobę towarzyszącą nie biorącą udziału w warsztatach: 140 zł/os.
Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 200 zł od osoby.
Jeżeli jesteś zainteresowany, prosimy o maila na adres: siedliskopodlipami@gmail.com – zwrotnie wyślemy Ci formularz zgłoszeniowy i dane do wpłaty zaliczki.

Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni.

W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej liczby osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto. W przypadku rezygnacji z udziału i zawiadomienie nas o tym w czasie nie krótszym niż dwa dni przed warsztatami zaliczka nie przepada, lecz może być przekierowana na dowolne, organizowane przez nas, wybrane przez Państwa warsztaty.
Kontakt i zapisy:
Joanna Włodarska
505-061-237
siedliskopodlipami@gmail.com

2018-09-16T15:02:05+00:00