Weekend zapobiegliwych wiewiórek:

27-29 września 2019

Zachęceni powodzeniem naszych warsztatów z robienia przetworów na zimę, zapraszamy na kolejną ich edycję. Jesień nie oznacza końca sezonu na przetwory. Przeciwnie,  mamy jeszcze do dyspozycji pomidory, paprykę, gruszki, śliwki, orzechy, borówki… W tej edycji naszych warsztatów poeksperymentujemy też z rybami w słoikach!

W planie między innymi:

  • Konfitura z jesiennej papryki z rozmarynem – wytrawna konfitura z nutką goryczki, doskonały dodatek do ryb, dziczyzny, twarogu zwłaszcza kozich serów
  • Ryba z mazurskich jezior w delikatnej zalewie octowo-ziołowej (zobaczymy, jaką dostaniemy – może okoń, a może leszcz lub szczupak?)
  • Czerwony sos do szakszuki z ziołami czyli magiczny, szybki słoiczek sosu na jesienno-zimowe śniadanie
  • Borówka brusznica z gruszką, świetny dodatek do świątecznych pasztetów i pieczonego mięsiwa
  • Domowego wyrobu masło orzechowe z orzechów włoskich, z trzech składników (orzechy, miód, sól)
  •  Dżem gruszkowo-nektarynkowy z nutą kawy.

Każdy z uczestników wyjedzie do domu w niedzielę z ok. 20 słoikami oryginalnych przetworów (min. 5-6 rodzajów). Do dyspozycji komplet surowców, materiałów i narzędzi do robienia przetworów, nowoczesne wyposażenie Zagrodowej kuchni i fachowy instruktaż, jak też niepowtarzalna atmosfera, jaką są w stanie stworzyć kucharzące wspólnie osoby!

Koszt uczestnictwa w weekendowych warsztatach: 360 zł/osoba

Noclegi i pełne wyżywienie wg cennika Sezony atrakcyjne przyrodniczo.